top of page

2003 Kasım - İstanbul Patlamaları



Tam 20 yıl önce bugün, İstanbul; daha 5 gün önce Neve Şalom ve Bet İsrael Sinagoglarına yapılan iki saldırının acısını atlatamadan, iki saldırı ile daha sarsılmıştı. Önce saat 10:55’te Beyoğlu’nda İngiltere Başkonsolosluğuna, hemen sonra saat 11:00’de Levent’teki HSBC binasına patlayıcı yüklü kamyonetlerle saldırılar düzenlendi. O sabah olabildiğince normal bir şekilde sokakta gezen, işyerlerinde çalışan insanlar hatta binaların önünde araçları ile oradan geçen yüzlerce insan yaralandı, dört saldırıda toplam 57 kişinin öldüğü yazıyor haberlerde.


Bu dönem 9 Kasım 2003’te 16° Boğa Burcunda olan bir Ay Tutulması ile hemen 4 gün sonra 24 Kasım’da 1° Yay Burcunda olacak Güneş Tutulmasının arasında ve Güneş’in yine Akrep Burcunda olduğu bir döneme denk geliyor. Geçen gün de yazdığım 2022’de İstanbul Beyoğlu’nda olan patlamanın olduğu döneme ne kadar da benzerlik gösteriyor. Yine 16° Boğa Burcunda bir tutulma, yine iki tutulma arası ve yine bir Akrep dönemi.


Bu tarihte Türkiye 80. yaşını yeni doldurmuştu ve yıl yöneticisi olarak Jüpiter önemli bir konumdaydı. Bu olaylar sırasında ise gökyüzünde Jüpiter ile Mars’ın karşı karşıya olduğunu ve Türkiye’nin haritasında o sırada aktif olan alanda bulunan Uranüs gezegeni ile, en önemlisi de IC çizgisi yani yurdu, vatanı temsil eden alan ile tam bir kontak kurduklarını görebiliyoruz. Yani Jüpiter’i salt şans gezegeni olarak görmemizin pek de gerçekçi olmadığını buradan net olarak anlayabiliyoruz. Üstelik Türkiye’nin Jüpiter’i Akrep’te ve Akrep denince aklımıza ilk gelen kriz ve manipülasyon, bu alanda bir bereketimiz olduğunu yadsımak ne mümkün. Uranüs gezegeni TC haritasında Balık Burcu’nda ve inançları, adaleti ve yabancılarla olan ilişkileri sembolize eden alanda, nitekim saldırganlar dini aşırılıkları için kullanan El-Kaide Örgütü idi. Yıl yöneticisinin durumuna bakarken hem gökyüzünde o anki durumuna ve haritaya etkilerine, hem de haritadaki konumuna ve gökyüzünün ona etkilerine bakarız. Gökyüzündeki Jüpiter, etkin olan alandaki Uranüs’le karşıt ilişki kurarken, gökyüzündeki Uranüs de haritamızdaki Jüpiter’e kare açı dediğimiz açı ile bakıyordu. Uranüs’ün ani olaylar yaratmada üstüne yoktur. Özellikle dini temalı konularda ani ve acı verici olaylarda hep baş rolde genelde. Kare açı harekete yönelik bir görünümdür, Uranüs’ün o sırada durduğu yer de ölümlerle bağlantılıydı ki sonucu hep birlikte gördük.


Covid pandemisi döneminde Satürn aynı alandan geçti hatta Satürn-Jüpiter büyük kavuşumu 0° Kova Burcunda orada oldu ve ne yazık ki gündemimiz yine kayıplar oldu. Yakında Plüton orada tam yirmi yıl sürecek yolculuğuna başlıyor. Ama bu alan sadece ölüm ve kayıplar anlamına gelmiyor, burası salt fiziksel değil maddi kayıplarla, vergilerle, dış borçlarla da çok bağlantılı. Yani önümüzdeki 20 yılda bu alanlarda ektiğimiz tohumları biçeceğimiz, büyük dönüşümler yaşayacağımız belki yine kayıplar vereceğimiz ama belki de tüm sistemi yeniden yaratacağımız bir dönem olacak gibi görünüyor. Çok yakında büyük döngülerde öyle değişimler var ki tüm dünyada da bizde de gerek iletişim gerek teknolojinin varacağı yerler ile gerçekten bambaşka bir dünya yaratılıyor. Belki de krizlere bu kadar alışkın olmamızın ve bu kadar sömürülmüş, eğitimsiz bırakılmış olmanın farkındalığı bize tüm dünya içinde büyük bir avantaj olacaktır bu kez.


Bu vesile ile 2003 saldırılarında kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı rahmetle analım, değerli sanatçımız Kerem Yılmazer’e de kalpten bir selam yollayalım. Umarım hepsi unutulmadıklarını bir şekilde görüyorlardır.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page