top of page

2024… İnanılır gibi değil.


70’li yılların çocuklarından olduğum için 2000’li yıllar zaten inanılmaz geliyordu, 2020’lerin ortalarına geldiğimize inanmak daha da gerçek dışı hissettiriyor. Yaşamımızda hele de ülkemizde olan birçok şeyin gerçek dışı hissettirmesi ama gerçeğin ta kendisi olması gibi.


2024 içinde bulunduğumuz zamanların belki de en fantastik yıllarından biri olacak gibi görünüyor. Büyük gezegen döngüleri çerçevesinde bakarsak, daha önce fragmanını izlediğimiz Plüton Kova dönemine artık tamamen giriyoruz. Kova ileri teknolojiyi, bilgisayarları, interneti, bilimsel gelişmeleri, yenilikleri, keşif ve icatları, uyduları, uzay teknolojisini, toplumsal konuları, insanlığın geneline ait durumları, grevleri, gösterileri, mitingleri, sivil toplum kuruluşlarını, halkların özgür ifade ihtiyacını sembolize ediyor. Örneğin en son Aslan-Kova tutulmaları döneminde Türkiye’de baş örtüsü konusu gündeme oturmuş, yasalar yapılıp iptal edilmiş, bunun için miting bile yapılmış, mecliste ilk kez Kürtçe konuşulmuş ve TRT Kürtçe yayınlara başlamıştı. Ayrıca kamusal alanlarda sigara içmek yasaklanmış, Türksat uydusu fırlatılmış, ilk yerli hava radar sistemi Aselsan tarafından yapılmış, Türkiye Kyoto protokolüne taraf olmuştu. Hatta zamanın başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yapılan "Gazze: Ortadoğu’da Barış Modeli" konulu oturuma katılmış, istediği kadar konuşma fırsatı bulamayınca “one minute” diyerek oturumu terk etmişti. Tabii akıllı telefonların gelişimi, Android işletim sisteminin hayata geçmesi ve şu an bildiğimiz anlamda akıllı telefonun hayatımıza girişi de bu döneme denk geliyor ama bu Uranüs ve Neptün’ün Kova’da olmalarının; 1996’dan 2012’ye kadar olan geniş bir dönemin ürünü ve ayrı bir yazı konusu. Ama şunu bilelim, Plüton bu gelişmeleri alacak ve büyük bir dönüşümün tuğlalarını örecek, düşünün daha da büyük bir dönüşümün.


Plüton 2023’te 20 haftaya yakın Kova’da kaldı ve aynı bir filmin fragmanı gibi, bu dönemin nelere gebe olduğuna rağmen önemli işaretler gördük. Yapay zekâ uygulamaları ile yapılan ufak tefek şeyler hayatımıza girdi. Sosyal medyada yapay zekaya çeşitli görseller yaptıran hesaplar türedi; liderler hayvan olsa, ülkeler insan olsa tarzı eğlenceli şeyler. Bir de kendi fotoğrafını yükleyip belli bir döneme göre şekillendirebildiğin uygulamalar da var takip edebildiğim kadarı ile. Aslında bunlar yapay zekayı geliştiren, yüklenen bilgiyi büyüten şeyler. Bu dönem, bu tip şeylerin iyiden iyiye ortaya çıkmaya başladığı hatta korkutucu bir şekilde insanların söylemediği şeylerin aynı onların görüntüsü ve sesi ile canlandırıldığını gördük. Chat GPT, Midjourney hayatımıza girdi. Google Gemini’ın lansmanını 2023’te yaptı. Google’ın yapay zekâsı yepyeni materyaller ve bunlarla ilgili işlevleri de bir insanın araştırma kapasitesinin yüzlerce kat hızında yapabiliyor. Kova burcunun uzay ve uzaylılarla da ilgisi var ve 2023’te UFO konusunun, bu kez daha geniş bir biçimde, gündeme geldiği bir dönem olduğunu gördük. Önce ABD Temsilciler Meclisi Araştırma Komisyonunda pilotlar UFO’ların olduğunu ve bunun hükümet tarafından saklanıyor olabileceğine dair ifade verdiler, sonra garip bir şekilde Meksika’da bilim insanları dünya dışı olduğunu iddia ettikleri iki cesede sahip olduklarını ve bunlarla ilgili tüm testleri yaptıklarını açıkladılar. Bu konuların 2024’te yeniden gündeme geleceğini, önümüzdeki yıllar içinde gündeme oturacağını ve doğrulayanlar ile yalanlayanların çatışmasını izleyeceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.


2024’ün önemli gökyüzü olaylarından biri de Satürn ile Neptün’ün birbirine 10 dereceye kadar yaklaşması olacak. Tam kavuşumları 2026’nın 20 Nisan’ında olacak hem de 0° Koç Burcunda. Bu Balık’taki yakınlaşmaları sanki o döneme hazırlık gibi. Çünkü Zodyak’ın ilk derecesinde olacak 2026 kavuşumu şüphesiz çok büyük değişimlere gebe. Aslında Satürn ile Neptün birbirinin tam zıddı sembolikler gibidir. Neptün hayalleri, illüzyonu, sonsuzluk olasılığını, sanatı, birliği ve bir anlamda sistemsizliği simgelerken Satürn de tam tersi gerçekçiliği, sistemi, yapılanmayı, kontrolü, sınırları temsil eder. Bu sembolik Türkiye’nin inançları ve yabancı ülkeleri de temsil eden alanında olduğu için, Neptün’ün Balık’a girdiği 2011 yılından başlayarak her geçen gün artarak gündeme oturan ve özellikle Satürn Balık’a girdikten sonra iyice ayyuka çıkan tarikat, cemaat gibi yapılanmaların bir düzene sokulması, bir şekilde kontrolü, regüle edilmesi söz konusu olabilir. Ayrıca dost görünen ülkeler ile olan ilişkiler, düşman görünen ülkeler ile de olan durum farklı açılardan değerlendirilebilir, nitekim Suudi Arabistan ile yaşanan son olay da bunun fragmanı gibi oldu biraz. Ama bir yandan bu alan Türkiye’nin yönetimi ile de çok ilgili ve değişimin ayak sesleri olması mümkün. Haziran ayında Neptün tam Eris’in üzerinde olacak, Eris ikilik, ayrılık, fitne demek, Neptün illüzyon perdelerini kaldırıp ayrılıklar yaratabilir.


2024’ün bir başka önemli olayı da Jüpiter’in burç değiştirmesi; Boğa’dan İkizler’e geçişi olacak. Ama Jüpiter bundan önce Nisan’ın ikinci yarısında Uranüs ile kavuşum yapacak. Jüpiter büyüten, destekleyen bir yapı olduğu için zaten aynı burca geçtiğinden beri Uranüs’ün Boğa’daki etkilerini artırıyor, abartıyor, destekliyor, bu yıl bunun etkilerini çok daha fazla görebiliriz. Bir de bu kavuşum 21 derece Boğa’da olacak ve burası Türkiye haritasında tam Venüs-Jüpiter orta noktasının karşısına denk geliyor. Şimdi en temel anlamı ile bakacak olursak; Uranüs yeni teknolojiler, yenilik, değişim; Boğa da para, gıda, toprak, üretim. Uranüs 2018’de Boğa’ya girdiğinden beri artan döviz kurları, yeni teknoloji kripto paralar, artan gıda fiyatları, emlak ve arazi fiyatları gündemimize oturdu. 2023’te Jüpiter de eklenince bunlar iyice büyüdü malum. Şimdi Nisan’daki bu kavuşuma kadar bu etkilerin daha da büyüyeceğini öngörmek mümkün. Bir de Jüpiter yasalar olduğu için yasal düzenlemeler yapıldı, belki dahası da gelecektir. Tabii Plüton’un da geniş etkisi ile yeni üretim teknolojileri, yeni materyaller devreye girebilir. İnsanlar sistemden çıkıp çiftçiliğe, üretime dönüyor. Aslında bu da büyük bir geri-dönüşüm. Doğayı korumak için yapay etler, topraklarımızda daha önce hiç üretilmeyen avokado, yaban mersini, mango gibi şeylerin üretilmesi, hepsi 10 yıl önce absürt geliyordu ama gerçek oldu işte. Yapay zekâ da muhtemelen üretim süreçlerine katılacaktır. Zaten yukarıda da dediğim gibi Ekonomist’e göre Google’ın yapay zekâsı bilim insanlarının henüz keşfedemediği 2 milyonun üzerinde (evet yanlış okumadınız, 2,2 milyon hatta) yeni madde keşfetmiş. Yani alıştığımız ürünlerin yepyeni materyallerle üretimini görebiliriz. Çalışma şekilleri muhtemelen daha da dönüşecek, insanlar daha çok özgürlük talep edecek, sistemden çıkmanın yollarına bakacaktır. Herkes yavaş yavaş hepimizin benzer şeyleri farklı hikayeler içinde yaşadığımızı görecektir, bu yıl bunun izlerine rastlayabiliriz. Bu arada sağlık, güzellik konularında da büyük gelişmeler ve biraz yapaylaşma ya da teknoloji artışı bekleyebiliriz diye düşünüyorum. Türkiye’de de kadınları ve onlarla ilgili yasaları, evlilik, mücevher gibi konuları da etkiliyor bu dönem, bakalım bu alanlarda nasıl gelişmeler olacak? Jüpiter İkizler için ayrı bir yazı yazacağım için burada ona değinmiyorum.


2024 Koç-Terazi aksında tutulmaların olduğu bir dönem olduğu için genel olarak yeni başlangıçlara, iş birliklerine açık olduğu kadar çatışmalara, ani çıkışlara, kararsızlıklara, ilişkilerde başlangıç, dönüşüm ve/veya bitişlere de açık bir dönem. Elbette herkes kendi haritasına göre etki alacaktır.


Herkese iyi seneler, hayallerinizi serbest bırakmaya çalışın. Hepimiz kendimize koyduğumuz sınırlar kadar genişleyebilir, kendi enerjimiz benzerini hayatımıza alabiliriz. Kendimizi gözlemlemek ve kendimize koyduğumuz sınırları keşfetmek, “ben kimim?” sorusunu sormak için güzel bir zaman. Sağlıkla, keyifle, mucizelerle dolu bir yıl olsun.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page